Agenda

Vanaf 3 Oktober 2018 exposeren leden van de VOIC in het GRID. De expositie hoort bij een boek dat René Hoogschagen ' Nieuwe ouders voor Nilo'.
De expositie is mogelijk gemaakt dankzij de commissie voor Spijsuitdeling en de Fotofabriek .Nieuws

08-01-2019 Nieuwjaarsborrel

De jaarlijkse nieuwjaarsborrel komt er weer aan!*

Woensdagavond 30 januari 2019 vanaf 20:00 uur

Komt allen (ook en juist, als je al jaren niet meer geweest bent)

Naast een hoop gezelligheid, word je er ook weer op de hoogte gehouden van de lopende zaken zoals de expositie rond het Nilo-boekje en over toekomstige projecten.

Maar kom vooral voor de gezelligheid!

(En voor de 2 gratis consumpties)

De borrel is op 30 januari vanaf een uur of acht in Barrel

---> Eerste 2 drankjes voor nop!*

* bier, wijn, fris27-09-2018 Opening expo en presentatie boek Nieuwe ouders voor Nilo

Het is niet te geloven, maar er ligt alweer een prachtig kinderboek waaraan een groot aantal VOIC-ers heeft meegewerkt, mét daaraan gekoppeld een bijzondere tentoonstelling in het GRID!

‘Nieuwe ouders voor Nilo’ wordt geopend op woensdag 3 oktober om 12.30. Alle VOIC-ers zijn van harte welkom bij de feestelijke opening.

‘Laat je meeslepen door een eigenzinnig verhaal over de zoektocht van 2 vriendjes naar geschikte ouders. Schitterend geïllustreerd door 25 VOIC-illustratoren met 25 verschillende tekenstijlen. Hierdoor heeft elke pagina een andere sfeer.’29-01-2018 Borrel bij Barrel

Ja mensen, het is weer bijna zover... mis ‘m niet! De nieuwjaarsborrel bij Barrel, met veel interessants!

Woensdagavond 7 februari 2018 vanaf 20:15

Tijdens deze borrel
- Vertellen we meer over het nieuwe boek én de tentoonstelling die voor dit jaar op het programma staan. We gaan dan ook peilen wie hieraan mee willen werken.
- Vertelt Jop Luberti van het GRID meer over de risograaf. Jop zoekt illustratoren die gebruik willen maken van deze speciale printer waar je prachtige prints mee kunt maken. We hopen een tentoonstelling te kunnen koppelen aan dit fenomeen.

Eerste 2 drankjes voor nop!15-09-2017 Goede wijn in ruil voor een tekening

Zet in je agenda (en vergeet vooral niet): aanstaande woensdag 20 september Borrel bij Barrel .

Goed nieuws: Wijnlokaal Barrel zet de unieke traditie voort om voor tenminste één tekening goede wijn/bier/fris/hapjes beschikbaar te stellen, en dat gedurende de hele avond!

Tekenmateriaal is aanwezig. Deur gaat open om 20:00 uur.

We brengen jullie dan ook, als opvolger van de succesvolle tentoonstelling/boek ‘Het Huis van Kat en Muis’, op de hoogte over onze plannen voor de toekomst waar ieder VOIC-lid deel van uit kan maken.19-04-2017 Expo Het Huis van Kat en Muis in UMCG verlengd

Weer een Kat-en-Muis-nieuwtje: de expositie in het UMCG is verlengd tot in ieder geval 6 juni (mt een optie tot verlenging na die datum). Het UMCG is tevreden met de vrolijke expositie en de verkoop van het boek in de boekhandel van het ziekenhuis verloopt voorspoedig.03-03-2017 Het Huis van Kat en Muis in UMCG/Beatrix Kinderziekenhuis

Het Huis van Kat en Muis is een reizend bestaan begonnen en doet vanaf woensdag 8 maart a.s. het UMCG aan. De ingelijste illustraties zullen aan de Poortweg in het UMCG te zien zijn t/m 18 april.

De opening van de tentoonstelling is woensdag 8 maart om 15:00 uur tegenover de ingang van het Beatrix Kinderziekenhuis. Tjibbe Veldkamp zal er een woordje spreken, en hopelijk ook een aantal illustratoren die meegewerkt hebben aan boek en tentoonstelling.

En bij dezen zijn alle VOIC-ers natuurlijk van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de opening. Een handjevol illustratoren zal na de opening de kinderen in het kinderziekenhuis bezoeken die te ziek zijn om uit hun bed te komen en hen het boek cadeau doen.

opening expo Het Huis van Kat en Muis:

- woensdag 8 maart, 15:00 uur

- tegenover de ingang van het Beatrix Kinderziekenhuis, in het UMCG (zie plattegrond)20-10-2016 Het Huis van Kat en Muis

De tentoonstelling van 'Het Huis van Kat en Muis' is een groot succes!

In het GRID kunnen bezoekers de illustraties opzoeken die horen bij het gelijknamige boek van Tjibbe Veldkamp. Tjibbe heeft net de Zilveren Griffel gewonnen en is zo aardig geweest 'Het Huis van Kat en Muis' boek speciaal voor de VOIC te schrijven. Alle illustraties zijn dan ook gemaakt door leden van de VOIC. Het boek is te koop bij  GRID voor zeven en een halve euro.

De tentoonstelling is nog t/m 30 oktober te bezichtigen.
21-01-2016 VOIC borrel groot succes

Het was erg druk en gezellig bij Barrel en dat lag voor een deel aan de grote opkomst. Het bestuur vertelde de plannen voor 2016: naast de gebruikelijke borrels gaat de VOIC, in samenwerking met het GRID en kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp, een boek uitgeven. Dat boek gaat uitkomen in oktober en wordt begeleid door een tentoonstelling in het GRID. Op de volgende borrel van de VOIC zal daar meer over bekend gemaakt worden, maar de belangstelling van de leden om mee te doen is in ieder geval overweldigend.19-11-2015 De slag bij Noordhorn verstript

 Alle leerlingen van groep 7 en 8 in de gemeente Zuidhorn weten binnenkort wat de slag bij Noordhorn is, want burgemeester Bert Swart geeft hun het stripboek Verschanst in de Tijd cadeau. Het eerste boek zal hij vrijdag 19 november persoonlijk overhandigen op basisschool De Vlieger in Noordhorn. Het stripboek is gemaakt in opdracht van Stichting Schansenkrijg, opgericht door Mestrik (Meinte Strikwerda) en gaat over de slag van Noordhorn in 1581.
Maar het is niet puur een geschiedenisverhaal: dit boek gaat k over vriend- en vijandbeeld en hoe de geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaar. Mislukkingen en nederlagen horen daar niet in thuis. In ons land waren de overwinnaars de troepen van Oranje . De slag bij Noordhorn geldt als een nederlaag; geen wonder dat de meesten van ons hier nooit van hebben gehoord. Maar ook lees je dat de soldaten van Spanje anders waren dan je dacht en dat geldt al helemaal voor de soldaten van Oranje.
Waarom weten zo weinig mensen dat er allemaal Schotten meevochten? De gemeente Zuidhorn laat nu alle kinderen van groep 7 en 8 kennismaken met dit stuk geschiedenis. Op een toegankelijke manier worden het heden en het verleden van deze regio aan elkaar geknoopt. In onze tijd is het belangrijk dat leerlingen lezen over de eigen regiogeschiedenis. En ook het idee dat vrienden en vijanden heel anders in elkaar kunnen blijken te zitten dan gedacht, is een les die actueel blijft.

Voor wie meer wil weten over de achtergrond van de slag heeft historicus Ren van Iterson een voorwoord geschreven. Verschanst in de tijd is voor 14,95 verkrijgbaar in elke boekhandel in Nederland en via www.uitgeverijpersonalia.nl.12-11-2015 Ipad pro iets voor Illustratoren?

Bij alle reviews van de Ipad Pro is het wel eens fijn om het standpunt te horen van een professional. Pete Fowler heeft de Ipad Pro getest en geeft er zijn mening over. Zou dit een vervanger kunnen worden van de Wacom Cintiq? kijk hier .01-11-2015 Afscheid Sieger

Na jaren is het zover: Sieger neemt afscheid als voorzitter van de VOIC. Hij wordt opgevolgd door Machtelt en Meinte. Er is ook een nieuw lid van het bestuur: Christian. het nieuwe bestuur bestaat uit Ton Meijer, Meinte Strikwerda, Machtelt de Vries, Christian Heydenrijk, Corien Bogels en John Croezen.01-11-2015 Uitslag Enquete

Er was helaas niet veel respons. In het kort de uitslag:

waarom kom je wel: gezelligheid + info
waarom niet: uitnodiging te laat
Het bestuur probeert een agenda te maken voor 1/2 jaar

Men kijkt te weinig op de VOIC-site
Het bestuur wil meer mensen lid maken van de facebooksite van VOIC.
Machtelt is beheerder hiervan. Mensen kunnen Machtelt een vriendschapsverzoek sturen.


leden verwijzen af en toe door naar de website
Het bestuur heeft door reacties van leden diverse ideeen voor het organiseren van VOIC avonden en activiteiten


De belangrijkste conclusie is om de avonden splitsen: 2x gezellig, 2x vakgerichte activiteit.

Heb je meer ideeen of nog een reactie op de enquete: stuur die naar info@voic.nl22-10-2015 Enquete

Beste leden van de VOIC.

Bij de ALV willen we graag kijken naar de toekomst en overleggen met de leden over wat de vereniging zou moeten zijn. We hebben zelf wel ideeen, maar horen graag wat jullie in gedachten hebben.

Binnenkort krijg je een enquete in je mail. Vul het alsjeblieft in en stuur het naar info@voic.nl
Mocht je de mail niet hebben gekregen, klik dan op het plaatje en kijk wat de vragen zijn.
 21-10-2015 Tekenen in het Rijks

Iets voor illustratoren lijkt me.

Het Rijksmuseum in Amsterdam start 24 oktober met een grootschalige campagne om zijn bezoekers uit te nodigen om tekenend de museumzalen in te gaan.
Volgens het Rijksmuseum is een museumbezoek vandaag de dag vaak passief en oppervlakkig, omdat mensen "geleefd worden door mobieltjes en media". Bezoekers zijn volgens het museum snel afgeleid en ervaren daarom in mindere mate schoonheid, magie en verwondering.

Het museum wil bezoekers daarom de schoonheid van kunst en geschiedenis beter laten ontdekken en waarderen door te tekenen.

"In ons vluchtige bestaan beseffen we niet altijd hoe mooi iets kan zijn. We vergeten cht goed te kijken. Tekenen helpt daarbij, want door te tekenen zie je meer", zegt directeur Wim Pijbes.

'In het buitenland zie je in musea overal mensen zitten tekenen,' zegt Jacobien Schneider, woordvoerder van het Rijksmuseum. 'In Nederland gebeurt dat veel minder, terwijl het wel gewoon kan. Veel van onze bezoekers weten helemaal niet dat het mag, met je schetsboek in de Eregalerij gaan zitten. Daar willen we verandering in brengen.'

Als onderdeel van het internationale tekenfestival The Big Draw organiseert het Rijksmuseum de komende dagen allerlei activiteiten op het gebied van tekenen. 'We delen gratis schetsboekjes en potloden uit. Bezoekers kunnen een speciale route volgen of zelf op onderzoek uit gaan. Daarnaast zijn er workshops modeltekenen en zeventiende-eeuwse bloemstillevens tekenen, maar bezoekers kunnen zich ook laten inspireren door een straattekenaar.'

Meer.05-10-2015 Gouden Penseel 2015

Alice Hoogstad (57) is de winnaar van het Gouden Penseel, de jaarlijkse prijs voor het kinderboek met de beste illustraties. Zij kreeg de prijs  uitgereikt in het Rijksmuseum in Amsterdam voor haar tekeningen in Monsterboek. Het prentenboek werd in juni al bekroond met het Zilveren Penseel.

In het prentenboek loopt een meisje met krijtjes door een zwart-witte stad. In kleur tekent ze wonderlijke monsters, die n voor n tot leven komen en in de stad voor een complete chaos zorgen.05-10-2015 World Illustration Award 2015

 Ankat Hermanns, alumnus van de Faculteit van de Kunsten Maastricht, heeft de World Illustration Award 2015 gewonnen in de categorie Research and Knowledge Communication Talent Award. Ankat won de prijs met haar anatomische illustraties in een wetenschappelijk boek over kunstmatige inseminatie van vogels.

Ze maakt de winnende illustraties in opdracht van Prof. Dr. Michael Lierz van de Justus-Liebig-Universiteit in Giessen (Duitsland). Daarnaast illustreerde Ankat de handleiding van een nieuwe inseminatie-techniek, ontwikkeld door dezelfde professor en zijn team. Lees meer  over het winnende ontwerp en bekijk de prachtige tekeningen waarmee Ankat de World Illustration Award 2015 won.

De awards worden uitgegeven door de Association of Illustrators in samenwerking met Directory of Illustration. De prijsuitreiking vindt plaats op 5 oktober 2015. Dat is ook meteen het startschot van de tentoonstelling waaraan Ankat deelneemt, in Somerset House te Londen. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 1 november 2015.05-10-2015 Wim Dasselaar in de Junior-Bosatlas

Ons VOIC-lid Wim Dasselaar heeft voor een nieuwe bosatlas, de Junior-Bosatlas, 16 A3-spread illustraties gemaakt met verschillende thema's. Wil je alle illustraties zien en heb je geen zin om de Junior-Bosatlas te kopen, kijk dan op de site  van Wim.07-07-2015 Koos Huizenga overleden

Ons VOIC-lid Koos is overleden. Kastelein, kunstenaar, illustrator, zanger en presentator Koos Huizenga is zondagavond in zijn geboorteplaats Groningen op 72-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigen vrienden uit zijn naaste omgeving. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. Op vrijdag 10 juli is er de mogelijkheid om afscheid te nemen in de Der Aa-kerk tussen 12.30 en 13.00 uur.07-07-2015 Illustratie Amsterdam &Co bekroond met European Design Award

Illustrator Bodil Jane heeft in juni een zilveren European Design Award ontvangen voor haar werk voor Amsterdam &Co. Voor het eerste nummer 'De Smaak van de Stad', vroeg Amsterdam &Co aanstormend talent Bodil Jane een bijdrage te leveren voor het artikel 'Het einde van de monopolie op smaak'. Deze illustraties zijn afgelopen maand bekroond met een zilveren award bij de European Design Awards 2015: een samenwerking tussen vijftien Europese designmagazines, waaronder Dude, Dutch Designers Magazine.07-07-2015 Verschanst in het Westerkwartier

In het najaar zal de strip 'Verschanst in het Westerkwartier' van Mestrik verschijnen. De strip gaat over de vergeten slag bij Noordhorn in 1581, en meer nog over vriend- en vijandbeeld in de 80-jarige oorlog. Wie waren die soldaten die voor de Spanjaarden vochten, en wie vochten er voor Oranje? De slag bij Noordhorn zal worden nagespeeld op 29 en 30 augustus 2015. Meer informatie over de slag en de strip is hier te vinden.06-05-2015 Heiligen in het Stripmuseum

Het Nederlands Stripmuseum in Groningen toont van 2 mei tot en met 6september de tentoonstelling Santenkraam.

Begonnen met (ex)katholieke striptekenaars uit het zuiden des lands, zoals Ben Vranken, Berend Vonk, Jean Gouders, Marcel Ruijters, Matthias Giesen en Vlerk was deze expositiedeels eerder te bewonderen inBreda, Maastricht en Amsterdam. Nu ondervindt detentoonstelling opnieuw eenuitbreiding met (ongelooflijke) Groninger tekenaars.

Deze inexpositie toont heiligenlevens alle facetten: al dan niet bestaand hebbendeheiligen en martelaren van het katholieke geloof passeren de revue. Hun voorbeeldige leven, hun wonderlijke daden, hun miraculeuze dood en hun zalige heiligverklaring zijn nu in stripvormte bewonderen.

De aan deze devotetentoonstelling deelnemende Groninger striptekenaars zijn: Bafuss, Dennis Stbler, Dim Junius, Diderik van Dijken, Eric Snelleman, Erik Wielaert, Jan Krol, Mestrik, Roelof Wijtsma en Sam Peeters.

 31-03-2015 Maak festival 11 en 12 april

In het weekend van 11 en 12 april wordt het Ebbingekwartier ondergedompeld in de maakbeweging en laat Groningen zien welke innovatiekrachten het heeft. Het Maak Festival is ht podium voor techniek, creativiteit en vindingrijkheid en nodigt bezoekers actief uit om zelf ook dingen te maken. Vorig jaar trok het evenement ruim 2000 bezoekers.

Het Maak Festival (voorheen de Groningen Maker Faire) is ht jaarlijkse podium voor makers: uitvinders, bouwers, hackers, nerds en knutselaars laten n dag lang aan de wereld zien wat ze verzinnen, maken en ontwikkelen. De grote expositie, de vele workshops, Maker Talks en de scrapheap challenge inspireren bezoekers van alle leeftijden om zelf ook aan de slag te gaan. Een dag lang creatief met techniek, wetenschap, robotica, duurzaamheid, kunst, ambachten, DIY en nog veel meer!

Tickets voor het festival zijn online verkrijgbaar via deze site en fysiek bij de Groninger Forum Bibliotheek aan de Oude Boteringestraat 18. Op de dag van het festival zijn kaartjes verkrijgbaar bij het informatiepunt op het festivalterrein en in het Infoversum. Een kaartje kost 5 per persoon en tot en met 12 jaar is toegang gratis.

Ook is het festival nog op zoek naar meer makers. Interesse? Kijk hier .

Alle informatie is terug te vinden op maakfestival.nl17-03-2015 GRID gaat verhuizen!

Het is nu officieel: GRID Grafisch Museum Groningen, gaat dit jaar verhuizen naar de Sint Jansstraat 2. Tijdens het laatste weekend van mei nemen we eervol afscheid van ons pand aan de Rabenhauptstraat 65. In ons nieuwe onderkomen kan het museum een aantal lang gekoesterde ideen en wensen verwezenlijken. Dit najaar maakt GRID een nieuwe start in hartje stad. De nieuwe locatie van GRID, in het culturele centrum van de stad, nodigt meer uit tot samenwerking met andere culturele instellingen en het bedrijfsleven. Op deze plek wordt GRID meer zichtbaar. Sterker nog, vanaf de straat kan het publiek de persen zien draaien!17-03-2015 Selwyn Senatori en Kielh's

Kunstenaar en illustrator Selwyn Senatori heeft een ontwerp gemaakt voor beautymerk Kielhs. Het is de eerste keer in 160 jaar dat het merk samenwerkt met een Nederlander. Senatori is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waar hij de richting illustratieve vormgeving heeft gedaan.
De afbeelding van het speciaal voor dit project gemaakte kunstwerk van de kunstenaar komt op de gelimiteerde editie van de Ultra Facial Cream van het merk. Senatori treedt in de voetsporen van Karl Lagerfeld, die eerder een kerstcollectie voor Kielh's maakte.
Het beautymerk doneert van elk verkocht product vijf euro aan de stichting Trees for All, die door middel van het planten van bomen bij wil dragen aan een duurzame wereld.04-02-2015 Infographic Congres

Op vrijdag 13 maart is alweer de 8e editie van het jaarlijks terugkerende Infographic Congres. Verschillende sprekers laten hun licht schijnen over het thema "Infographics are here". Keynote speaker zal zijn Xaqun Gonzlez Veira van The Guardian. In de pauzes tussen alle sprekers door is ruimte voor een hapje, een drankje en een lunch. Inschrijven kan nog tot 10 februari. Meer info .


04-02-2015 Drukke VOIC-avond

De Voic avond was dit keer in 'Oberland' en het was er gezellig druk. Voor een impressie van de avond klik hier .27-01-2015 Roelof Wijtsma genomineerd

Het Stripschap maakt de genomineerden bekend voor de stripalbums van het jaar 2014.
Voor het eerst is er op De Stripdagen dit jaar niet alleen sprake van prijswinnaars, gekozen door een onafhankelijke commissie, maar kan ook het publiek een eigen winnaar kiezen uit de genomineerde albums in de categorie Jeugd en de categorie Avontuur en Vermaak. Dat kan zowel vooraf via de website www.stripschap.nl als ook op 7 maart a.s. op De Stripdagen in Evenementenhal Gorinchem, Franklinweg 2, Gorinchem tot 12.00 uur. Voor de categorie Nederlands Literair is genomineerd  Doolhof van Eeden door Roelof Wijtsma.27-01-2015 Wim Dasselaar

Ons VOIC-lid Wim Dasselaar was door het internationale tijdschrift Lurzers Archive in 2013/2014 uitgeroepen tot 1 van de 200 best digital artists worldwide. Voor 2015/2016  is hij wederom 1 van die 200 beste en staat hij in het boek met de verassende titel '200 best digital artists worldwide'. Meer .

De VOIC feliciteert Wim met deze prestatie en ziet de traktatie wel tegemoet.27-01-2015 Peter Pontiac overleden

De godfather van de undergroundstrips, striptekenaar en illustrator Peter Pollmann, beter bekend als Peter Pontiac, is overleden in het OLVG in Amsterdam. Zoals al eerder op deze site te lezen viel zat Pontiac nog midden in zijn laatste grote project: een stripboek over zijn naderende dood met de naam Styx. De titel verwees naar de rivier die in de Griekse mythologie de wereld van de doden van die van de levenden scheidt. Als hij mij komt halen, dan heb ik hem al zo goed als ik kan behandeld met mijn potlood, zei hij vorig jaar. Dan staat het 1-1. Ik word niet argeloos van het pad geplukt, maar heb nog wat over hem te melden gehad. Het is dan een soort gelijkspel. Het is helaas 2-0 geworden. Meer .11-01-2015 Stripschapprijs

Je zou het bijna vergeten door alle toestanden in de wereld, maar er is ook nog zoiets als de Stripschapprijs. De Stripschapprijs 2015 is toegekend aan tekenaar Marcel Ruijters (1966). Het juryrapport zegt: 'Bewonderenswaardig is het lef waarmee Marcel grenzen verlegt in zijn werk en daarmee een hele ontwikkeling heeft doorgemaakt. Zijn excentrieke vertelstijl, gedompeld in een undergroundsausje, maakt meer los dan je denkt.' Hij krijgt de Stripschapprijs 2015 uitgereikt op 7 maart tijdens de Stripdagen in Gorinchem. Meer .11-01-2015 Charlie Hebdo

De VOIC zucht ......

Klik hier en hier  voor meer.02-12-2014 Illustraties zorgen voor 10% meer betalingen

Incassade Deurwaarders en Incasso en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben een envelop ontwikkeld die tien procent meer betalingen oplevert. De speciaal ontworpen envelop bevat illustraties die ervoor zorgen dat debiteuren de envelop sneller openen. Het inzetten van de envelop leverde het deurwaarders- en incassobureau circa tien procent meer betalingen op (9,5%). Vijf illustraties op de envelop tonen dat het openen van de envelop een positief effect op de situatie van de debiteur heeft. Een gellustreerde envelop is iets wat in de deurwaarders- en incassobranche nog niet eerder is gedaan. Lees meer.02-12-2014 Peter Pontiac voor de kunst

Peter Pontiac maakt een strip over de dood: 'voor mijn boek Styx of de Zesplankenkoorts dat gaat over de dood in het algemeen en in het bijzonder over de niet te genezen leverziekte die mijn leven beheerst of (als ik pech heb) zelfs eist, zoek ik financile ondersteuning zodat ik mijn boek kan afmaken voordat de, wellicht niet meer alleen 'figuurlijk' op te vatten, deadline onverhoopt afloopt'Peter Pontiac heeft via 'voordekunst.nl ' inmiddels genoeg geld opgehaald om het boek te maken.09-11-2014 Nog een Stripmuseum?

Wat is dit nu? Nederland krijgt er een stripmuseum bij. In Dordrecht zijn plannen om een monumentaal pand om te bouwen tot een 'breed en internationaal georinteerd' museum. Het wil zich onderscheiden van het al bestaande Nederlands Stripmuseum in Groningen door zich ook te richten op buitenlandse strips. De openingstentoonstelling wordt gewijd aan Marvel en DC Comics, twee bekende Amerikaanse stripuitgevers. Toch is het geen concurrentie, vindt John Croezen van het Nederlands Stripmuseum. Het Museum in Groningen richt zich volledig op Nederlandse strips. Dat in Dordrecht gaat zich helemaal toeleggen op strips uit het buitenland. Meer.30-10-2014 Drukke VOIC-avond

De eerste VOIC-avond na de vakantie werd druk bezocht. In cafe Marleen kon iedereen bijpraten met de collega's van het illustratievak. Het ging niet altijd over de beroepspraktijk, maar het is natuurlijk wel iets dat alle leden bindt. Onze voorzitter sprak de wens uit dat meer mensen hun werk op de site gaan zetten. Dus als je nog wat werk kunt plaatsen, doe dit dan! En kom je er niet uit, stuur dan een mailtje.29-10-2014 Kleurplaten voor volwassenen zijn hip

In Vlaanderen kunnen ze de boeken niet aanslepen en hier gaat het ook al die kant op. Lekker ontspannend en creatief als we het moeten geloven. Lees er de Volkskrant maar op na. Kortom: een kans voor illustratoren! Maak van je illustraties een kleurboek voor volwassenen!29-10-2014 Overheid leert ons dat Creativiteit belangrijk is

En dat wisten we nog niet. In de creatieve industrie  de sector van de kunstenaars, designers, architecten en media   liggen grote kansen voor de economie, de werkgelegenheid en voor oplossingen voor complexe maatschappelijke vraagstukken. Ook helpt de creatieve industrie het cultureel erfgoed van landen te beschermen, te vernieuwen en open te stellen voor nieuwe generaties. Dat concludeerden de ruim veertig landen uit Azi en Europa tijdens de zesde Asia Europe Meeting (ASEM) van cultuurministers. Minister Bussemaker vertelt.
23-10-2014 Marnix Rueb overleden

De striptekenaar Marnix Rueb is op 59-jarige leeftijd overleden. Rueb bedacht en tekende de plat Haags pratende stripfiguur Haagse Harry. Hij verzon voor het dialect van zijn grofgebekte, rauwe relsupporter een eigen fonetisch schrift (J ken de kankh krge). Dat leidde tot geestige taalboekjes, zoals Ut Groen-Geile Boekie vannut Haags, geschreven met cabaretier Sjaak Bral en broer Robert-Jan Rueb. Meer.20-10-2014 Afke's tiental

Vrijdag 17 oktober werd de verstripping van Nienke van Hichtums Afkes Tiental officieel gepresenteerd en overhandigd aan tekenaar en schrijver Dick Matena en vertaalster Jant van der Weg. Van de uitgaven verschijnen twee uitvoeringen, een Nederlandse uitgave en een Friese uitgave. De vertaling is verzorgd door Jant van der Weg, de vertaalster van het originele verhaal. Zij is dit jaar nog uitgeroepen tot erelid van IBBY. Tekenaar Dick Matena werd dit jaar bekroond tot Levend Erfgoeddrager 2014. Van de VOIC was bestuurslid Meinte strikwerda aanwezig om hun te feliciteren.16-10-2014 WO 1 in het stripmuseum

Honderd jaar geleden begon de Eerste Wereldoorlog en wereldwijd wordt deze catastrofe herdacht met tentoonstellingen, boekuitgaven en lezingen. Ook in de stripwereld is veel belangstelling voor deze herdenking.
Deze tentoonstelling concentreert zich op enkele belangrijke titels in dit genre, zoals de Britse reeks Charleys War van Pat Mills en Joe Colquhoun, het Vlaamse tweeluik Afspraak in Nieuwpoort en Elsi en Mairi van Ivan Adriaenssens en The Great War van Joe Sacco, waarin de Slag bij de Somme in 1916 gedetailleerd wordt weergegeven. Daarnaast schenken we aandacht aan Otto Dix, wiens 50-delige serie etsen Der Krieg uit 1924 van beslissende invloed op veel tekenaars is geweest. Ook stripcollectief GR'NN is actief in het museum. Meer info.16-10-2014 Nominaties astrid Lindgren Award

Op de Frankfurter Buchmesse zijn  de genomineerden voor de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) van 2015 bekendgemaakt. 197 kandidaten uit 61 landen zijn genomineerd. Dat is opvallend weinig vergeleken met vorig jaar. Toen werden er maar liefst 238 kandidaten uit 68 landen genomineerd. De Nederlandse genomineerden voor 2015 zijn: Charlotte Dematons (illustrator), Harrie Geelen (auteur/illustrator), Peter van Gestel (auteur), Harm de Jonge (auteur), Ted van Lieshout (auteur), Marit Trnqvist (illustrator) en Catharina Valckx (auteur/illustrator). De winnaar zal op 31 maart 2015 tijdens de Internationale Kinderboekenbeurs Bologna bekend worden gemaakt. De prijs wordt ook wel de Nobelprijs voor de kinderliteratuur genoemd. Meer nieuws hier .03-10-2014 Tekenaar Bas van der Schot wint Inktspotprijs met PvdA-spotprent

 Tekenaar Bas van der Schot heeft de Inktspotprijs 2014 gewonnen voor de beste politieke tekening van het jaar. De spotprent, waarop we een rode haan zien die geplukt wordt en uiteindelijk als boutje in de pan eindigt, heet Een korte geschiedenis van de PvdA. De jury, onder voorzitterschap van dichter Bart Chabot, vond deze tekening van Van der Schot uit de Volkskrant van 2 april dit jaar de beste omdat hij grote eenvoud combineert met grote betekenis.  Lees meer.25-09-2014 Stripwinkel

VOIC-lid John Croezen is met een uniek initiatief begonnen: stripwinkel.nl. Digitale strips voor een lage prijs. Kijk maar eens op http://stripwinkel.nl/  Hier kun je o.a. de klassiekers vinden die je al zo lang zocht.25-09-2014 The Current State of Illustration

For sure, illustration (in the traditional sense) has endured substantial decline (Shaughnessy 2006), but there are others that say there are many opportunities for illustrators if they just know where to look (Glover 2013)(Riddell 2012). Regardless of opinions, the illustration industry is definitely experiencing a significant change.

Lees de rest.25-09-2014 Cursus Photoshop groot succes

De cursus Photoshop van VOIC-lid Marianne van Voorn is een groot succes en de volgende cursus gaat 18 november beginnen. Er zijn nog een paar plekken en de prijs is niet hoog. De cursus wordt gegeven op Academie Minerva.

Meer informatie bij Marianne m.r.c.van.voorn@pl.hanze.nl

Aanmeldingen bij Erica Werkman r.t.c.werkman@pl.hanze.nl25-09-2014 ILLUBIE SHORT, 26 SEPTEMBER 2014

Floris Kaayk, Gees Voorhees, Luuk Bode en Jordy van den Nieuwendijk zijn de featured illustratoren tijdens Illubie SHORT, vrijdag 26 september in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Jellie Brouwer van NPS Kunststof interviewt ze en presenteert de avond. En Johan Kleinjan maakt live werk!

De toegang is gratis voor BNO-leden, niet-leden betalen 7,50. Wil je erbij zijn? Meld je dan snel aan, want vol = vol. http://illustratiebiennale.nl/2014/25-09-2014 Best gellustreerde kinderboek

 De Gouden Penseel is gewonnen door Floor Rieder voor 'Het raadsel van alles wat leeft' (Uitgeverij Gottmer). Over de illustraties zegt de jury: Ze zijn zwierig, grappig, vernieuwend n informatief en dat alles tezamen tref je maar zeer zelden aan bij kinderboekenillustraties. Het raadsel van alles wat leeft is de meesterproef van Floor Rieder, een kunstwerk van een boek. Lees meer. 

Het Gulden Palet, de bekroning voor het beste werk van een buitenlandse illustrator, werd uitgereikt aan Anton Van Hertbruggen voor 'Het hondje dat Nino niet had' (Uitgeverij De Eenhoorn), geschreven door Edward van de Vendel.17-09-2014 Roelof Wijtsma en de grafische roman

Een prachtig interview met Roelof Wijtsma op de Belgische site 'Cutting Edge'. Ons VOIC-lid vertelt over zijn passie en het ontstaan van de strip 'Doolhof van Eeden': 'Ik heb lang geschreven en herschreven aan het scenario. Dat heb ik ook steeds laten lezen aan anderen. Maar eigenlijk kon niemand er iets zinnigs over zeggen'.

Lees het hele interview op http://www.cuttingedge.be/interviews/mijn-hart-ligt-bij-de-grafische-roman05-08-2014 Sieb Posthuma overleden

 Illustrator en schrijver Sieb Posthuma is 3 augustus overleden. Onze collega was bekend van zijn prentenboeken en illustraties in NRC Handelsblad en HP/ De Tijd.

http://www.nrc.nl/boeken/2014/08/03/illustrator-en-schrijver-sieb-posthuma-54-overleden/ 
27-06-2014 Illustratiewedstrijd

De twaalf winnaars van de Lemniscaat Illustratiewedstrijd zijn, in willekeurige volgorde: Esther Leeuwrik, Lars Zuidweg, Daphne Louter, Renske Gerstel, Maarten Zerelik, Marieke van Ditshuizen, Esther van den Berg, Cornelie Wiarda, Hanna Looye en |Samira Zamani en uit Groot-Brittani Amanda Summers en Freya Hartas.

Meer info ophttp://www.lemniscaat.nl/illustratiewedstrijd17-05-2014 Ondanks het mooie weer...

...is er nog genoeg te beleven in Drachten bij de Stripmanifestatie. De VOIC heeft een mooie stand en veel mensen komen kijken en kletsen met de leden. Toch mag het wel wat drukker zijn, maar wat wil je: het is het eerste echte zomerse weekend. 02-05-2014 Tentoonstelling VOIC in Stripmuseum

 Hoera, het stripmuseum is gered, maar nu moet er snel een tentoonstelling georganiseerd worden. In 2011 is er een hele leuke VOIC waslijnexpositie geweest, maar wel veel te kort, slechts een week of twee. Het museumbestuur ziet nu een mogelijkheid om zo'n waslijnexpositie te herhalen gedurende langere tijd (minimaal twee maanden) en onder een wat bredere noemer. Naast de VOIC leden worden ook andere noordelijke striptekenaars en illustratoren uitgenodigd om een bijdrage te leveren. Binnenkort krijgen de VOIC-leden een mail met de vraag of je mee wilt doen.01-05-2014 Stripmuseum blijft open

Het was zelfs in het journaal: het stripmuseum blijft zitten waar het nu zit totdat het Forum klaar is. De gemeente en de groninger ondernemers staan garant voor eventuele exploitatietekorten. In 2017 hoopt het stripmuseum haar deuren te openen in het nieuwe Forum. http://nos.nl/artikel/642003-stripmuseum-groningen-blijft-open.html24-03-2014 Illustratie/ animatie in de politiek

Groen Links heeft de illustratie en animatie ontdekt (illustraties: Menah). Kijk maar eens op https://www.youtube.com/watch?v=XHIZKXzdtSs#t=45 

Welke partij volgt?19-03-2014 Infographics Congres 2014

Ieder jaar vindt op een vrijdag in maart het Infographics Congres in Zeist
plaats. Dit jaar, op vrijdag de 14e, had het congres het thema "Visualizing
me" meegekregen: over de persoonlijke noot die terug te vinden is in
infographics.
Tien sprekers, afkomstig uit binnen- en buitenland, mochten hun licht laten
schijnen over dit thema. Voor een lijst van de sprekers, met interessante links, ga naar: http://infographics.eu/?p=partners  Binnenkort meer hierover in de nieuwe inkt.
Machtelt de Vries

02-03-2014 Illustratiewedstrijd

Lemniscaat organiseert een wedstrijd. Want Lemniscaat gelooft in verhalen, in welke vorm dan ook. Stuur de uitgeverij drie in kleur uitgewerkte illustraties bij een verhaal naar keuze. Dat mag een bestaand verhaal zijn, maar zelf bedacht of zelfs woordloos is ook welkom. De illustraties mogen originelen zijn, maar kopien of fotos zijn ook goed. Stuur het in voor 1 mei 2014. Meer informatie op: http://lemniscaat.nl/illustratiewedstrijd26-02-2014 Cursus Photoshop

Marianne van Voorn geeft een cursus Photoshop. Om de mailing te citeren: 'Professionele cursussen zijn vaak duur, goedkopere cursussen bieden vaak juist weer te weinig. Dit is de kans om voor een redelijke prijs, met een gekwalificeerde docent in een professionele omgeving (de Kunstakademie in Groningen) een cursus te volgen waar je leert alles uit het programma te halen wat er in zit.' De kosten voor de vier donderdagavonden zijn 220 euro. De cursus start op 15 mei. Meer info op www.honck.nl 29-01-2014 Stripmuseum naar Forum

Het stripmuseum gaat naar het Groninger Forum. Dirk Nijdam, directeur a.i. Groninger Forum, en Wolf van Ittersum, voorzitter van het bestuur van Stichting Nederlands Stripmuseum, maakten bekend dat Het Nederlands Stripmuseum vanaf de opening van het Forumgebouw in 2017 ondergebracht gaat worden in het Groninger Forum. De verwachting is dat het Forum in 2017 opengaat. Meer info http://gemeente.groningen.nl/cultuur/nederlands-stripmuseum-naar-groninger-forum